Bra att veta

Key West är ett av Floridas, om inte hela USA:s mest populära resmål. Men att resa över Atlanten till ett land som på många sätt är olikt vårt eget kan vara utmanande då det är mycket du behöver tänka på. I den här artikeln får du en kort genomgång om några viktiga saker som är bra att veta i samband med att du ska resa till Key West.

Väder och temperatur

Key West ligger i södra USA och det blir sällan kallare än 20 plusgrader, vilket temperaturerna kan vara under januari månad. Många rekommenderar att resa till Key West under mars-april månad när temperaturen är mellan 21 – 28 grader och under sommarmånaderna kan det bli upp till 35 grader. Under höst- och vintermånaderna blir det mer regn och under juli månad är det mest sol.

Vaccination

Du ska vara vaccinerad mot stelkramp, mässling, hepatit B och polio när du besöker USA. Du bör se över ditt vaccinationsskydd inför din resa och fylla på med det du behöver.

Åldersgränser

I USA är 21 år standard för att exempelvis köpa alkohol, men också för att boka hotell, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du är ung och planerar att resa till Key West.

Valuta

Amerikanska dollar (USD) gäller i USA. Det går att betala med kort på de flesta ställen och det finns uttagningsautomater. Det kan vara svårt att växla valutor på plats så därför bör du växla dina svenska kronor till dollar innan din avresa.

Adapter

De flesta har med sig elektronik som till exempel smartphones, bluetooth-hörlurar och annat som kräver ett eluttag när de ska resa ut i världen. Ska du resa till USA behöver du införskaffa en adapter för amerikanska eluttag eftersom deras eluttag skiljer sig från våra. Det finns två olika varianter av adaptrar, det vill säga typ A och typ B varav typ A är standard. Typ A är till exempel bra för att kunna ladda din smartphone.

Larmnummer

Vid en nödsituation ska du ringa till 911, vilket är den amerikanska motsvarigheten till 112 och det är samma nummer för polis, ambulans och brandkår.

Tidsskillnad

Det råder tidsskillnad mot USA. Key West ligger 6 timmar efter Sverige.

Språk

Engelska är det främsta språket som talas i Key West. Men även Spanska är vanligt.

Svenska ambassaden

Vill du nå den svenska ambassaden ringer du +1 202 467 2600, då blir du kopplad till den svenska ambassaden som finns i Washington D.C.

Landskod

USA:s landskod är +1 och Sveriges är +46. När du ringer till USA slår du +1 följt av riktnumret. Om du vill ringa hem till Sverige slår du +46 och därefter riktnummer.

Visum

När du ska besöka USA behöver du ansöka om ett visum. Detta bör du göra i god tid innan avresan. Du behöver ha ett visum när du ska resa till Florida och det finns två olika visum. ESTA kan användas för turism, affärsresor och genomresor för besök upp till 90 dagar. Du söker online på denna sida. Om du inte är berättigad ett ESTA-visum kan du ansöka om ett turistvisum och även där finns det två olika visum att ansöka om. Det vill säga B1 och B2. För att få ett turistvisum behöver du först fylla i en DS-160-ansökan och betala ansökningsavgiften som ligger på 185 dollar. I samband med din ansökan behöver du även samla och lämna in obligatoriska handlingar. Du behöver också boka in en intervju med den amerikanska ambassaden och genomföra intervjun. Om dina ansökningshandlingar och intervjun godkänns får du ett visum som du behöver för att besöka Florida och Key West. Du får mer genomgående information om visum och processen på svenska ambassaden eller amerikanska ambassadens hemsida.

Booking.com