Key Wests historia

När Ponce de Leon upptäckte Florida år 1513 seglade de förbi de sydligaste öarna och såg de förvridna mangrovestammarna längs stränderna fick de namnet Los Martires, spanska för martyrer.

Ön Key West började dyka upp på de euopeiska kartorna hundra år senare. Då under det fantasieggande namnet Bone Keys. Legenden berättar att den förste upptäcksresanden på ön fann att stranden var täckt av ben från döda indianer.

År 1819 överläts Florida till USA. En amerikansk affärsman vid namn John Simonton köpte ön Key West för 2000 dollar. Simonton förstod potentialen i den naturliga djupvattenhamnen och delade ön i fyra lika delar. Han sålde tre av delarna till affärsmännen Whitehead, Fleming och Greene. Vid denna tid hade ön bytt namn till Key West. Simontons nästa drag var att kontakta marinen för att övertyga dem om Key West skulle vara en bra bas för verksamheten i Västindien. Key West fick en hamn med tullhus vilket innebar ett uppsving för handeln med omvärlden. Vid denna tid började Fort Jefferson byggas på Dry Tortuga, ett imponerande bygge som tyvärr aldrig blev färdigställt.

Farvattnen runt Key Wets var förrädiska och en storm eller en oerfaren kapten kunde bli slutet för ett skepp med dyrbar last. Vrakplundring blev den mest lönsamma näringen och i mitten av 1850-talet var Key West den rikaste staden i USA räknat per capita.

Andra brancher som blomstrade i Key West var havsfiske, cigarrtillverkning och saltutvinning.

Sedan kom spritförbudet i USA på 1920-talet och Key West-borna såg genast en möjlighet att tjäna en hacka. De smugglade öl och rom från Kuba och whiskey från Brittiska öarna. Många var inblandade i den olagliga verksamheten och många blev rika.

Hemingway flyttade till Key West år 1931. Han fick huset billigt, men det var svärfar som betalde. Åren i Key West var hans mest produktiva, här skrev han bl.a. ”Klockan klämtar för dig”. När han inte skrev fiskade han marlin eller satt på Sloppy Joe och söp. Tvåvåningsvillan är nu ett museum och i trädgården springer fortfarande sextåiga katter omkring. De tros vara ättlingar efter de sextåiga katter som Hemingway hade.

När förbudet hävdes blev många smugglare arbetslösa men på 1960-talet upptäckte de en ny vara: marijuana. Smugglingen av marijuan pågick till 80-talet. Men tulltjänstemännen hade tuffat till sig under årens lopp och många olyckliga smugglare sattes i fängelse.

Key West har alltid locka nyfikna turister från när och fjärran och idag är det dess huvudnäring. Miljoner besökare från hela världen reser hit varje år med flyg, med kryssningsfartyg eller med bil. Idag finns det inte många vrakplundrare kvar och stränderna är täckta av importerad sand istället för vitnande benknotor. Men Key West har fortfarande kvar sin särprägel som fascinerat besökare ända sedan Ponce de Leon for förbi i början av 1500-talet.

Booking.com